En plan
När man städar så gäller det att städa smart och genomtänkt. Börja alltid med att se efter behovet och lägg sedan upp en metod. Planera!

Ordning & reda
När man städar i ren allmänhet så finns några ledande ordningar att gå efter:
Från det renaste till det smutsigaste- utifrån och in- uppifrån och ner- från torrt till vått.

Kroppen
Städa metodiskt, använd rätt redskap för rätt ändamål. Förbered inför varje steg och använd inte kroppsstyrkan i onödan där det faktiskt inte behövs. Tänk på ergonomin, våra kroppar ska hålla! Vid till exempel avtorkning av dörrar eller flata skåpsluckor kan man använda en lätt fuktad flatmopp och torka av med. Det går snabbare och det är skonsammare mot kroppen. Detaljerna kan man i efterhand torka för hand. Så länge duken är ren och resultatet blir bra så är det bara fantasin som sätter gränser. Gå loss med mopparna på alla flata ytor. Se till att ha flera dukar i hemmet. En använd duk är förbrukad, lägg den i tvätten och ta en ny.

Metod
I moderna hem idag finns ofta större golvytor. Återigen, metod! Många dammsuger allt innan dom torkar av golven, jämför därför dessa stora ytor med ett bord. Tänk efter, dammsuger du bordet innan du torkar av det? Om inte, använd samma metod på de stora golven. Använd en flatmopp och få golven avtorkade och sopa sedan upp högen som du samlar ihop. 2in1! Dammsug sedan endast detaljerna som hörn, mattor eller under möbler. Miljövänligt, tidseffektivt och ergonomisk!

Sprayflaska
När jag städar vill jag tänka modernt och förenklat som leder till bättre resultat. Exempel på detta är när man ska torka golv eller fuktdamma. Många städar fortfarande med en föråldrad teknik vilket innebär att använda sig av hink. Jag föredrar sprayflaska med rätt mängd kem i kombinerat med många dukar. Det gör att jag minskar ofantliga mängder kem och pengar samtidigt som det är miljövänligare, går snabbare och blir renare. Mindre bakteriespridning och smuts. På så vis slipper du extramomentet som att fylla upp en hink som du ska dosera kem i, sedan bära tungt och i själva verket smutsa ner hemmet med. Jämför med hur länge en sprayflaska och rent vatten i kranen räcker kontra en hink på flera liter med färdigblandat kem i som du sedan häller ut när du är klar. Bakterier frodas dessutom när man tillsätter fukt. Hur mycket bakterier tror du finns i hinken samt på golven när du moppat klart med denna föråldrade metod?

Miljön
Tänk på miljön. Använd bara kem där det finns ett behov. Om du enbart ska avlägsna damm och ytan under är ren så torka med en torr mikrofiberduk. Varför är då mikrofiber så bra? Mikrofibermaterialet består oftast av polyester eller polyamider, eller en blandning av dessa. I mikroskop kan man se att mikrofibrerna är delade på ett speciellt sätt. I genomskärning ser de ut som små asterisker. Med hjälp av denna uppbyggnad och statisk elektricitet kan en torr mikrofiberduk fånga upp smuts, bakterier och dammpartiklar. Är mikrofiberduken lätt fuktad, suger den istället upp partiklarna med sin kapillärkraft. Tvätta dukar och moppar i 90 grader så dör bakterierna och duken går att använda på nytt. I det varma vattnet öppnar sig fibrerna och släpper ut smutsen. Viktigt att tänka på vid tvätten är att inte tillsätta sköljmedel till dukar och moppar då detta förstör mikrofibern och tar bort den statiska effekten som vi är ute efter.
Idag finns det många städdukar och städmoppar som är tillverkade av mikrofiber. De är ofta också av olika tjocklek och trots att det är omöjligt för ögat att se skillnaden så är det förvånande stor skillnad i egenskaperna. Det är tillverkningsmetoden och valet av garn som avgör hur fin själva fibern blir. Ju finare fiber, desto bättre egenskaper får den färdiga produkten. Den färdiga produktens egenskaper påverkas även av det finns olika fiberkonstruktioner och vilka garner man väljer som bärare av mikrofibern. Vill du ha den överlägset bästa funktionen är det ultrafina mikrofiber som gäller. För att få kallas ultrafin, är det tjockleken – så kallad denier – på fibern som räknas. Ju tunnare, desto mer effektiv. Ultrafin mikrofiber får vara max 0,3 denier. Samtidigt ökar kostnaden för den färdiga produkten men det gör att även livslängden på produkten ökar och resultatet av städningen förbättras.

Variation
Vid veckostäd ska du försöka att inte städa likadant varje gång. För att komma åt hemmets alla ytor och på så sätt göra städningen mer hållbar behöver du byta metod från gång till gång. Då hinner ingen yta gro igen eller smutsa ner de ytorna du precis rengjort. Upplägget kan till exempel vara från gång till gång att: torrdamma- fuktdamma- damma med vippa- damma med hjälp av dammsugsborsten, och sedan börjar du om igen. Rengör bakom och under olika möbler åt gången. Det gör att du kommer åt fler ytor i långa loppet och städningen blir på så sätt mer hållbar.

Vid fler goda råd, boka ett homeparty så berättar jag mer!